Hoe groot is de afname van de verspreiding van micro-organismen op objecten en in verschillende ruimtes met behulp van de antimicrobiële coatings?

Er zijn meerdere studies gedaan om te onderzoeken hoe groot de reductie is in de zogenoemde bio-burden op objecten. De bio-burden telt het aantal kiemen en de soort microbiologische besmetting die na reiniging en desinfectie overblijft vóór sterilisatie op een object.

Afname op objecten

De antimicrobiële koper coating zorgt ervoor dat de meeste micro-organismen binnen 1-2 uur tot aan 99,9% zijn gedood op het contactoppervlak. Voor veel micro-organismen geldt dat de ziektekiemen binnen enkele minuten al worden gedeactiveerd nadat deze in contact zijn gekomen met antimicrobiëel koper. 

In de meeste gevallen wordt er niet over het gehele object de antimicrobiële coating geïnstalleerd. Omdat micro-organismen vaak op de oppervlakken die met de hand worden aangeraakt worden teruggevonden. Het is bijvoorbeeld dus belangrijk dat de randen van ziekenhuisbedden een antimicrobiële coating hebben en niet de wielen van een dergelijk bed aangezien deze bijna niet worden aangeraakt. Onderzoek wijst uit dat de gemiddelde afname van het zogenoemde bio-burden op objecten 83% is, die deels zijn gecoat met antimicrobiëel koper. 

(Bron: *Schmidt et al ,J Clin. Microbiol. 2012, 50(7):2217) 

Afname in een ruimte

Hoe groot de afname die kan worden gerealiseerd in verschillende ruimtes is niet makkelijk te zeggen. Vele verschillende factoren bepalen hoe groot de succes is om de verspreiding van micro-organismen te bestrijden. Allereerst is bijvoorbeeld belangrijk om te bepalen hoeveel objecten er worden gecoat. Een ruimte met 10 objecten die zijn gecoat met antimicrobiëel koper zullen logischerwijs tot betere resultaten leiden dan een ruimte waar er maar 1 object is gecoat. Ten tweede zal een ruimte die vaker en intensiever wordt schoongemaakt (e.g. intensive care) ruimte, tegenover een ruimte die minder vaak of minder intensief wordt schoongemaakt (e.g. apotheek) een geheel ander resultaat weergeven. Het is immers zo dat een ruimte die intensiever wordt schoongemaakt al een lagere bio-burden op de objecten hoort te hebben.

 

Een onderzoek in de Verenigde Staten wijst uit een intensive care (IC) kamer gecoat met antimicrobiëel koper, de kans op het oplopen van een ziekenhuisinfectie met 58,1% reduceert tegenover een standaard IC kamer.

(Bron: “Copper Surfaces Reduce the Rate of Healthcare-Acquired Infections in the Intensive Care Unit.” Infection Control and Hospital Epidemiology 34:5 (May 2013)

Wilt u meer weten over onze dienstverlening? Neem vrijblijvend contact met ons op.